Energieopslag: onmisbaar voor zelfvoorzienende bedrijven

Bedrijven die zelf stroom opwekken via zonnepanelen of windmolens kunnen niet zonder energieopslag. Duurzame energiebronnen leveren namelijk geen constant aanbod aan stroom. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt veel of weinig energie opgewekt. Daarom is het belangrijk energie op te slaan wanneer de omstandigheden ideaal zijn en het aanbod groter is dan de vraag. Op momenten dat de vraag groter is dan het aanbod, komt de opgeslagen energie van pas. Dit proces wordt ook peak shaving genoemd: energie opslaan in daluren om de piekuren op te vangen en de pieken af te vlakken.

Laat uw energieopslagsysteem vakkundig installeren

Shape
Energieopslag

Hoe energie opslaan?

Het teveel aan energie dat uw zonnepanelen leveren, wordt opgeslagen in een externe batterij of accu. De Lithium-Ion-batterij wordt opgeladen door de stroom die de zonnepanelen opwekken. Wanneer de zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken om uw bedrijf van elektriciteit te voorzien, geeft de batterij weer stroom af. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel van laden en ontladen.

Opslagcapaciteit van de batterij

Industriële energieopslagsystemen zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten. Detech plaatst batterijen van 20 kWh tot 5 MWh, afhankelijk van de energienoden van uw bedrijf. Daarbij voeren we eerst een studie uit om te bepalen hoeveel energie uw bedrijf verbruikt. Op basis daarvan stellen we dan de meest geschikte oplossingen voor.

Energieopslag
Energieopslag
Voordelen

Energieopslag voor een lagere energiefactuur

Veel bedrijven gaan de groene kant op met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen of windmolens. Een energieopslagsysteem is daarbij cruciaal en levert heel wat voordelen op voor uw bedrijf.

Een batterijopslagsysteem maakt uw bedrijf deels of volledig onafhankelijk van de soms onbetrouwbare netstroom. Uw bedrijf rekent zo continu op groene stroom van uw zonnepanelen of windmolens en heeft dus geen last meer van stroompannes of problemen tijdens piekuren bij de netbeheerder.

Doordat uw bedrijf niet of veel minder afhankelijk is van netstroom, bespaart u energiekosten. Vanaf 1 januari 2023 is het capaciteitstarief van toepassing. Concreet betekent dit dat bedrijven die hoge pieken vertonen in hun verbruik, meer zullen betalen. Een batterij vangt die pieken echter op waardoor u geen beroep meer hoeft te doen op de dure netstroom bij een hoog verbruik. Bijkomend kunt u met een variabel energiecontract uw batterij opladen wanneer de energie goedkoper is om ze te gebruiken wanneer de tarieven hoger liggen doorheen de dag.

Zonne- en windenergie zijn gratis, u betaalt dus enkel voor de plaatsing en het onderhoud van de installatie. De initiële investering is al op 5 à 10 jaar terugverdiend. Met een gemiddelde levensduur van 15 jaar is uw installatie dus een pak kostenefficiënter dan gebruik maken van de elektriciteit van het net.

Het meest voor de hand liggende voordeel is de milieuvriendelijkheid van een PV-installatie of windmolen met energieopslag. Netstroom die vaak opgewekt is op een minder duurzame manier is verleden tijd. Uw bedrijf draait gedeeltelijk of volledig op groene stroom, wat 100% beter is voor het milieu.

Energieopslag
Energieopslag

De mogelijkheden met energieopslag

Energieopslag maakt het mogelijk om volledig off grid (onafhankelijk van het net) te gaan met uw bedrijf. Dat betekent dat uw bedrijf geen elektriciteitsaansluiting meer heeft op het net en volledig afhankelijk is van eigen energieopwekking. Afhankelijk van de vraag naar stroom binnen uw bedrijf en het aanbod van uw zonnepanelen of windmolens is deze optie haalbaar. Detech geeft u steeds het beste advies over de mogelijkheden op basis van een uitgebreide studie van uw energieverbruik en -noden.

Bedrijven die niet volledig off grid gaan, kunnen de batterijopslag benutten om pieken op te vangen. Op momenten dat er veel vraag is naar energie en de prijzen van de netstroom hoog zijn, neemt de batterij het over. Wanneer de vraag laag is en dus ook de prijzen, laadt de batterij weer op om de volgende piek op te vangen.

Voor sommige bedrijven is het onhaalbaar om volledig zelfvoorzienend te zijn. Dat wil niet zeggen dat duurzame energie geen optie is. Zonnepanelen of windmolens in combinatie met een energieopslagsysteem verhogen het eigenverbruik, wat uw bedrijf minder afhankelijk maakt van netstroom. Dat zorgt op zijn beurt voor lagere energiekosten én een duurzamer imago.

Een energieopslagsysteem werkt perfect als noodstroomvoorziening. De opgeslagen energie wordt gebruikt om uw gebouwen en installaties van elektriciteit te voorzien bij stroompannes. Bovendien is noodstroom van een batterij milieuvriendelijker én energie-efficiënter dan een noodstroomgenerator.

Energieopslag

Groene energie opwekken en opslaan in uw bedrijf?

Let’s power up

Energieopslag

Totaalprojecten van a tot z

Bij Detech rekent u op een totale service, van begin tot einde. We bieden onze klanten de beste oplossing voor hun bedrijf en brengen dus altijd eerst de noden van uw gebouw of terrein in kaart. Onze engineers voeren een uitgebreide studie uit en bekijken de mogelijkheden van uw bedrijfssite. Daarna ontwerpen ze een plan op maat en stellen ze een aantal oplossingen voor. U beslist trouwens altijd zelf welke producten en merken u wilt implementeren. We geven u advies over de beste energieopslagsystemen, maar de uiteindelijke keuze ligt volledig bij u. Zo werkt u met vertrouwde producten, vakkundig geïnstalleerd door de experten van Detech. U kunt ook steeds op ons rekenen voor het onderhoud van uw systemen.

Energieopslag

Energieopslag voor elk bedrijf

Detech heeft ervaring in tal van sectoren. We installeren energieopslagsystemen in bedrijven uit alle branches:

Energieopslag

Optimaliseer uw energieverbruik met extra systemen

Om uw energieverbruik verder te verbeteren, breidt u uw installatie best uit met een energiemanagementsysteem. Detech installeert tools waarmee u uw verbruik nauwlettend monitort en beheert. U kunt zelfs nog een stap verder gaan en opteren voor een gebouwbeheersysteem dat alle elektrotechnische installaties in uw gebouw in kaart brengt. Op die manier krijgt u een volledig overzicht over uw verbruik, de werking van uw installaties en bestuurt u alle systemen in uw gebouw.

Over Detech

Energieopslag

Specialist in energietechnieken

Detech heeft meer dan 30 jaar ervaring met elektro- en energietechnieken. Ons ervaren team realiseerde al honderden projecten bij kleine en grote bedrijven.

Energieopslag

Hoge klanttevredenheid

We streven naar langdurige samenwerkingen en leveren keer op keer een perfect resultaat. Dat bewijzen onze huidige klanten door steeds naar ons terug te keren voor nieuwe projecten op hun bedrijfssites.

Energieopslag

Persoonlijke aanpak

Detech gaat voor een persoonlijke aanpak waarbij de klant centraal staat. We luisteren naar uw wensen en noden en passen onze plannen aan op maat van uw bedrijf.

Energieopslag

Snelle communicatie

Bij Detech rekent u op een vlotte en snelle communicatie. We houden u steeds op de hoogte van de voortgang van uw project en helpen u snel verder bij vragen of problemen.

Energieopslag

Eigen engineering

Detech beschikt over een eigen engineeringafdeling waar uw project wordt vormgegeven door ervaren ingenieurs. Op basis van een studie ontwerpen we het ideale plan voor uw bedrijf.

Energieopslag

Flexibiliteit

Dankzij onze horizontale structuur kunnen we snel schakelen tussen projecten. Bij dringende  problemen helpen we u snel uit de nood zodat u zo min mogelijk hinder ondervindt.